Investigació

InvestigacióEn cap vessant de la meva vida he segut conformista. Tampoc en l’àmbit professional. La meva especialitat en Anàlisis Clíniques m’ha portat nombroses vegades davant de sorprenents qüestions clíniques i fisiològiques, i a preguntar-me el “perquè”.

Fa uns anys, arran d’una conferència d’un Catedràtic de la Universitat de Lieja sobre la influència dels processos metabòlics en la formació de Neurotransmissors, vaig aprendre que la “clau de volta” de molts “perquès” estava en mantenir l’equilibri de tots els processos metabòlics. I això és molt complex.

Aquests processos metabòlics són reaccions enzimàtiques en cadena que depenen de la presència de catalitzadors/inhibidors, d’altres enzims, de microelements, d’equilibris iònics, de permeabilitats cel·lulars i d’infinitat d’altres factors que intervenen de manera conjunta i coordinada en la síntesis de qualsevol hormona, proteïna o neurotransmissor. Això fa que el metabolisme humà tingui una complexitat inimaginable i que com més t’hi endinses en el seu estudi, més te n’adones que és un gran desconegut.

És cert que la medicina i la investigació d’alt nivell han avançat moltíssim i que hi ha estudis que confirmem la predisposició genètica per a moltes malalties. Però també és cert que els investigadors alerten que hi ha molts factors de risc externs que afavoreixen la seva aparició i desenvolupament.

I és a aquest nivell i d’una manera senzilla i sense grans pretensions, on nosaltres volem contribuir a la divulgació dels coneixements per prevenir aquests factors de risc.

En aquesta línia, fa cert temps em va cridar l’atenció en un diari la història d’un jove que, per poder entrar en llista d’espera pel trasplantament de fetge (degut al seu excessiu sobrepès per toxicitat hepàtica no complia el protocol i n’estava exclòs), va decidir, “in extremis”, alimentar-se solament de Llet d’Euga. Davant la sorpresa de tots, va perdre en poc temps els molts quilos sobrants i, el que és més sorprenent, va mantenir les constants hematològiques per poder ser trasplantat amb èxit. Degut a la meva gran afecció als cavalls, al tractar-se de llet d’euga vaig decidir connectar amb ell i intentar esbrinar una mica els “perquès”.

I aquí va començar la meva relació amb l’Associació eQuaid, i a formar part d’un grup de professionals de la sanitat que, de manera altruista, col·laborem en l’anàlisi de la composició bioquímica de la llet d’euga, així com en estudis clínics i observacionals per a documentar científicament les seves propietats.

M. Mercè Olivé i Gorgas
Farmacèutica – Especialista en Anàlisis Clíniques