Cap a les pastures d’hivern

Tardor al Pedraforca

Tardor al Pedraforca

La tardor ha deixat pas a l’hivern i la nostra colla de Merens han netejat i repelat eres i feixes.

Merens netejant finques

Pasturant

Les petites poltres s’ha adaptat molt bé al nostre entorn, estan musculades, sanes, fortes i ja amb el pel de vellut, típic de la raça Merens en entrar l’hivern.

Poltra Merens del Pedraforca de 8 mesos

Negreta, filla de la euga Jaine

La seva socialització no ha estat difícil, accepten molt bé la cabeçada, tot i que caminar a la corda no els hi agrada tant, però amb determinació i tècnica natural, hem aconseguit transhumar a les pastures d’hivern sense gaire problemes ni entrebancs.

Poltra Merens del Pedraforca, 8 mesos

Grisona, filla de la euga Jade

S’ha de dir que a fer aquest camí ens han ajudat gent jove: la Júlia, l’Elna i la Núria.

Transhumancia de Merens a les pastures d'hivern

Les noves pastures d’hivern es caracteritzen per la seva varietat: des d’una roureda, a solana i amb molta pendent, que permet obviar les acumulacions de grans gruixos de neu, i on s’hi troben gran quantitat de glans que són un gran complement energètic natural de la seva alimentació; la boscana de pins, al seguit, els permet trobar raser i herba seca; petits prats vora del riu i pedregars empinats fan que mengin des d’herba encara verda fins a farigola i espígol; tot això els hi permet mantenir l’aportació de vitamines necessària

Les dues euges (Jade i Jaine) encara segueixen alletant a les poltres, tot i que estan altre cop plenes (embarassades). En cria convencional, els poltres ja es separen; nosaltres, assessorats per una criadora de la raça Merens i donada la seva gran adaptació a la naturalesa lliure, no intervindrem. Deixarem que la pròpia natura segueixi el seu curs: que el naixement dels nous poltres sigui el que desplaci a les poltres més grans.

Amb el primer dia de l’any, ha arribat la  nevada a Saldes; com diu la dita  “Any de neu, any de Deu”.

És bo i és bonic, però pels que traginem amb bestiar, qualsevol feina es torna complicada.

Hivern a la Vall de Saldes

Primera nevada d'hivern a Can Camil de Saldes

De moment, res més. Des de Saldes, solament ens queda desitjar-vos  ànims per encarar el 2013 amb coratge, esperança i il·lusió.